Bilhistorisk Tidsskrift    1966 nr.  9     side  10 & 11

  

 

ger sagde, at hvis Hebsgård skulle med i det rally, blev det siddende på en ølkasse. Men efter tre måneders tilsidesættelse af alt andet og arbejde til klokken 2 hver nat var også karosseriet færdigt.
   Da det ikke var muligt at opklare, hvordan det oprindelige karosseri havde set ud, valgte Hebsgård fra andre eksemplarer af typen de elementer, han syntes om. Farvevalget blev dikteret af, at vognen blev bygget mens Molsheim lå i Tyskland — hvis væddeløbsfarve er hvid — og af fordelen ved at kunne ovnlakere hver del hvid, så snart den var sandblæst. Så var der ingen vanskeligheder med at få farven ens over det hele. Som et raffinement blev sædernes læder blåt.
   Torpedoen blev klippet ud i pap og derefter råt formet hos Herlev Klip og Buk. Børge Kå og Jimmy Thomsen ankom med en håndsikkemaskine samt rustfrie materialer til skærmene, og i de sene nattetimer blev der lavet profileringer og vulster på skærme og torpedo.
   Motorhjelmens pianohængsler blev sat på med 200 nitter, som hver for sig måtte saves ned til den rette længde med nedstryger. Sæderne blev limet op af lag på lag af tyndt krydsfiner, som blev drejet til kræmmerhuse og skåret i den rette form.
   Der havde været tvivl om dækdimensionen, indtil sandblæsning afslørede tallene 710 X 90 i en fælg. Den dimension kunne Dunlog levere, og den blev heldigvis bestilt i god tid, for det varede 13 måneder før dækkene kom og så manglede slangerne. ,Autogummilageret" på Frederikssundsvej klarede slangerne i tide til rallyet.
   Omtrent på dato seks år efter auktionen i Hurup kørte Hebsgård til syn. Bilinspektørerne var begejstrede og vognen gik glat igennem, omend bremselængden var den

 

højst tilladelige. Der blev dispenseret for lygter og tegngivningsapparater, men vognen må ikke være ude i mørke. De originale acetylenlygter med gasværk findes, men er ikke færdigrestaureret.
   Rallyet blev en pragtfuld tur. Hebsgård havde så godt som ikke kørt i vognen før han startede fra Glostrup mod Ribe, hvorfra løbet udgik, så Jørgen Riber — selv ejer af en type 30 — kørte med til Kalundborg med tender vogn. Men vognen klarede de cirka tusind kilometer uden nogen form for nykker. Den gik de garanterede 80 kmt som på skinner, og det eneste uheld overhovedet var, at Hebsgård tabte hatten syd for Køge. Vognen viste sig mere driftssikker end mange af de nyere modeller, der enten havde vand i olien eller olie i vandet, som Hebsgård siger. Hastighedsprøven i Ålholms havegange havde Hebsgård og svigerfar Harry Poulsen på forhånd opgivet, og de sludrede hyggeligt under racet. Og så fik de noteret tiden 6:31 — et minut bedre end de langsomste. Det rygtedes også at disse havde „kyssedes" på strækningen. Restaureringspræmien var en selvfølge.
   Vognen var naturligvis løbets mest fotograferede, hvilket ofte skabte farlige situationer, når andre bilister smadrede lige ind foran for at tage billeder, uden hensyn til bremselængder.
   Bo Bonfils havde skaffet en original instruktionsbog fra Holland og ifølge den skulle motoren sluge en liter olie per 100 km — den brugte i virkeligheden kun 11/2 til 2 liter på samtlige tusind kilometer.
   Type 13 var i virkeligheden en videreudvikling af den konstruktion, Isotta Fraschini solgte under eget navn fra 1907 til 09 i Italien og som Lorraine-Dietrich andre steder. Man genkender cylinderdimensionerne 65 X 100 mm, firecylindret
monobloc

 

motor med enkelt overliggende knastaksel, fire gear og pladekobling. Det hed sig, at vognen oprindeligt var konstrueret til deltagelse i Grand Prix des Voiturettes i 1908, men den blev katalogføre af Isotta Fraschini allerede i slutningen af 1907. Der er uenighed mellem Bugatti-eksperterne om, hvorvidt Ettore Bugatti havde tegnet denne vogn, eller om han tværtimod havde „kigget" hos Isotta, da han lavede sin type 13. Af Bugatti blev type 13 katalogført op i tyverne, men sideløbende med videreudviklingerne 22 og 23 (Brescia) med 16 ventiler og lidt større boring.
   Type 13 havde benævnelsen 5/15 hk, men skal have udviklet 30 bhk ved 3.000 omdrejninger, et ret højt omdrejningstal for den tid. Den fandtes med akselafstand 2.00 eller 2.40 meter. Hebsgårds er den lange, som efter nogle Bugatti-historikeres mening skal hedde type 15. Andre siger, at det er de ældste eksemplarer med dryp-

 

og vægesmøring, der hedder 13, uanset akselafstand. Motoren er af støbejern — det er derfor den er rødmalet og ikke blank som de senere Bugatti-motorer af aluminium. Udstødningsmanifolden er på Hebsgårds vogn sort emaljeret for holdbarhedens skyld. Indsugningsluften suges gennem en kobbertragt tværs gennem motoren til en Zenith karburator. Der er ,automatisk" oliepumpe i form af en kontraventil fra udstødningen og desuden en håndpumpe som reserve. Der er fire gear frem og bakgear. Håndbremsen virker på baghjul, fodbremsen på kardanaksel. Der er halveleptiske fjedre for og bag.
   Hebsgårds restaurering af Bugattien er uden tvivl en af de fineste, der er udført. For ham har der ikke været et udslag af perfektionisme, at hver stump er gjort i stand, hver en kærv poleret, men af respekt for kunstneren Ettore Bugatti. Det er beta-
                       (sluttes side 19)